Kantoorinrichting? Da’s maatwerk - Alternativ

Je kantoorinrichting heeft een belangrijk effect op het welzijn van je werknemers en bepaalt in grote mate hoe vaak ze (als ze de keuze hebben) het bedrijfsgebouw verkiezen boven hun ‘home office’.

Dé juiste kantoorinrichting bestaat echter niet. Ze moet afgestemd zijn op de taken die je werknemers moeten doen, op wie je bent als organisatie en wat je wil uitstralen. Zo is een modern kantoor niet per se voor elke onderneming een goeie match. Kortom: kantoorinrichting zou altijd maatwerk moeten zijn! 

Kantoorinrichting volgens activiteiten … 

Je kantoorinrichting houdt idealiter rekening met de activiteiten op de werkvloer. Zo heeft een advocatenkantoor andere noden dan een marketingbureau. Breng in kaart welke taken je medewerkers vervullen, al dan niet door een enquête af te nemen.  

  • Ontvangen ze vaak klanten, en doen ze dat het liefste in een vergaderzaal of in de koffiehoek? 
  • Moeten ze veel brainstormen, en lukt dat dan het beste in een ruimte met een iets speelsere uitstraling? 
  • Plegen ze tientallen telefoontjes per dag, of zitten ze vooral in stilte achter hun laptop? 

Je merkt het wellicht al aan de vragen: de noden kunnen verschillen tussen teams, en idealiter houdt je kantoorinrichting rekening met elk ervan. 

… en volgens de bezettingsgraad 

Ten tweede is de bezettingsgraad relevant. In deze tijd kun je er namelijk niet meer van uitgaan dat iedereen nog elke dag op kantoor te vinden is. Misschien zijn vaste bureaus geen must meer, omdat thuiswerk bij jullie helemaal ingeburgerd is? Het antwoord op die vraag kan zelfs iets verregaandere gevolgen hebben. Wanneer je de keuze hebt om, bijvoorbeeld binnen je coworkspace, voor een kleiner kantoor te gaan, loont het eventueel de moeite om dat te overwegen. 

Helemaal thuis op kantoor 

Tot slot moet je je afvragen wat je teamleden precies nodig hebben om zich echt thuis te voelen op kantoor. Dat gevoel is namelijk wat de verplaatsing naar het werk de moeite waard maakt. Je wekt het op met ruimtes die het samenhorigheidsgevoel versterken én die het comfort van thuis naar het kantoor halen. Denk daarbij aan gezellige tapijten (die meteen ook de akoestiek verbeteren), zachte zetels, warm licht, gordijnen, planten en een tof terras

Wij zorgen voor een kantoorinrichting op maat 

Je weet het intussen: kantoorinrichting is een kwestie van maatwerk. Beroep je daarom op de cijfers die je hebt (van bijvoorbeeld je hr-afdeling), maar ga ook echt in gesprek met je mensen – via enquêtes, brainstormsessies, focusgroepen of met behulp van ambassadeurs. Geen idee hoe je dat precies aanpakt? Onze experts helpen je graag

Partagez cet article :

Flexibel werken: stem er je kantoorinrichting op af 

Zie de realisaties