Gezondheid op kantoor: hoe kan interieurdesign helpen?

Het verbeteren van de gezondheid op het werk:

4 pijlers voor een omgeving die bevorderlijk is voor welzijn op het werk.

In onze moderne wereld, waar werk een aanzienlijk deel van ons leven inneemt, is het van essentieel belang om een gezonde en goede werkomgeving te erkennen.

Gezondheid op de werkplek gaat niet enkel om zieke collega’s te voorkomen, maar omvat ook de fysieke, mentale en sociale welzijn in de werkomgeving. Om dit evenwicht te bekomen, vertrouwen we op vier essentiële pijlers: ergonomie, akoestiek, biophilic design en concentratiezones.

1. Ergonomie: Een basis voor lichamelijke gezondheid

Het creëren van een ergonomische werkomgeving is cruciaal voor het ondersteunen van de fyzieke gezondheid en het voorkomen van problemen aan de spieren en gewrichten.

Overweeg de volgende tips:

 • Ergonomische werkplekken: Zorg voor verstelbare stoelen en bureaus waarmee werknemers hun zit- en werkhouding kunnen aanpassen. In hoogte verstelbare bureaus maken zowel zittende als staande posities mogelijk, wat beweging bevordert en het risico van langdurig zitten vermindert.
 • Goed zitten: Kies stoelen met lendensteun, verstelbare armleuningen en comfortabele kussens. Stimuleer werknemers om met hun voeten plat op de grond te zitten en een ontspannen houding aan te nemen.
 • Plaatsing van monitors: Zorg ervoor dat computermonitoren op ooghoogte staan, op ongeveer een armlengte afstand. Dit voorkomt nekklachten en bevordert een goede werkhouding.

2. Akoestiek: Een rustig en productief “geluidsvriendelijk” landschap te creëren

Geluidsoverlast kan schadelijk zijn voor het welzijn en de productiviteit van werknemers. Overweeg de volgende akoestische ontwerpkeuzes:

 • Geluiddempende materialen: Gebruik geluidsabsorberende materialen, zoals akoestische panelen, tapijten of gordijnen, om de nagalm te minimaliseren en een stillere werkomgeving te creëren.
 • Afgesloten vergaderruimtes: Goed afgesloten vergaderruimten of telefooncellen aan om werknemers rustige ruimten te bieden voor gerichte gesprekken of privégesprekken.
 • Systemen met witte ruis: Installeer white noise machines of systemen die rustgevende achtergrondgeluiden uitzenden om afleidende geluiden te maskeren en een rustigere werkomgeving te bevorderen.

3. Biofiel Design : De natuur naar binnen halen

De diepgaande invloed van de natuur op ons welzijn vereist de integratie van natuurlijke elementen in het kantoorontwerp. De integratie van elementen zoals “greenwalls”, het integreren van groene elementen en een fascinerend uitzicht op de natuur bevordert een diepe band met de natuur, verhoogt de stemming, verlaagt stressnveaus en zorgt voor een gezondere en meer inspirerende werkplek.

Overweeg om deze elementen in te bouwen:

 • Planten voor binnen: Introduceer potplanten en groene muren in de hele werkruimte. Planten verbeteren niet alleen de luchtkwaliteit, maar zorgen ook voor een rustgevende en visueel aantrekkelijke omgeving.
 • Natuurlijke materialen: Gebruik natuurlijke materialen zoals hout, steen of bamboe in meubels, vloeren en decor. Deze elementen voegen warmte, textuur en een gevoel van natuur toe aan de werkruimte.
 • Uitzicht op de natuur: Maximaliseer de toegang tot natuurlijk licht en zorg waar mogelijk voor uitzicht op groen. Plaats werkplekken in de buurt van ramen zodat werknemers kunnen profiteren van natuurlijk licht, dat een positief effect heeft op de stemming en de productiviteit.

4. Focus Spaces : Aangewezen gebieden voor concentratie

Het creëren van speciale ruimtes voor geconcentreerd werk helpt werknemers afleiding te vermijden en ondersteunt hun geestelijk welzijn. Overweeg de volgende ontwerpstrategieën:

 • Rustige zones: Richt rustige ruimtes in waar werknemers zich kunnen terugtrekken om ongestoord te werken of te ontspannen. Richt deze ruimtes in met comfortabele stoelen, zachte verlichting en geluidsabsorberende materialen.
 • Ontwikkel een bedrijfscultuur gericht op geconcentreerd werken: Moedig werknemers aan om gebruik te maken van speciale focusruimten wanneer ze ononderbroken tijd nodig hebben om zich te concentreren. Bevorder een cultuur waarin collega’s de behoefte aan rust en minimale afleiding in deze ruimten begrijpen en respecteren. Door een op concentratie gerichte bedrijfscultuur te bevorderen, zullen werknemers zich gesteund voelen in hun inspanningen om hun productiviteit en concentratie op peil te houden. Wat leidt tot een hoger niveau van het afwerken van taken en kwaliteitsoutput.

Conclusie

Gezondheid op het werk prioriteit geven door middel van strategische ontwerpkeuzes is essentieel voor het creëren van een bloeiende en productieve werkplek. Door ergonomische werkplekken te implementeren, de akoestiek aan te pakken, biofiele ontwerpelementen te integreren en speciale focusruimten aan te bieden, kunnen organisaties het welzijn, de tevredenheid en de prestaties van hun werknemers verbeteren. Vergeet niet dat een gezonde werkomgeving een katalysator is voor succes en investeren in het welzijn.

Gezondheid integreren in uw kantoor?

Ontdek hoe kantoorinrichting op maat en werkplekadvies uw werkplek kunnen veranderen in een bloeiende, gezondheidsbewuste omgeving!

Hebt u hulp nodig bij het heroverwegen van uw werkomgeving om de gezondheid van uw teams te bevorderen? Wij kunnen u helpen

Partagez cet article :

De ROI van een slimme werkplek

Zie de realisaties