Boost de ergonomie aan je bureau - Alternativ

We zitten met z’n allen te veel. Uit studies met speciale meters blijkt bijvoorbeeld dat Vlaamse volwassenen gemiddeld meer dan acht uur per dag zittend doorbrengen.

Da’s bijna 60% van hun dag. Daaruit kun je concluderen dat een stabureau een slimme keuze is, omdat zo’n meubelstuk voor welkome afwisseling zorgt, en dat we al dat zitten maar beter op een verantwoorde manier doen. Ontdek hoe je de ergonomie aan je bureau verbetert.

1.   Stel je bureaustoel goed af

Deze eerste tip is een dooddoener van formaat, maar je zou ervan versteld staan hoeveel werknemers beschikken over een ergonomische bureaustoel … die niet goed aan hun lichaam is aangepast. Zo schiet hij natuurlijk zijn doel voorbij!

Enkele aandachtspunten:

  • je voeten moeten plat op de grond staan, terwijl je benen een rechte hoek  vormen
  • je armen moeten een rechte hoek maken en zo dicht mogelijk bij je lichaam blijven (dat betekent voor de meeste medewerkers dat ze hun muis en muismat dichter bij hun lichaam moeten brengen dan ze gewend zijn, want we hebben massaal de neiging om te ver voorover te leunen aan onze werktafel)
  • de lendensteun van je rugleuning moet ter hoogte van de kromming van je onderrug zitten
  • de rugleuning van je stoel moet een beetje mee kantelen, zodat ze je rug goed ondersteunt

Natuurlijk bestaan er hulpmiddelen zoals voetenbankjes om een goede zithouding te verzekeren.

2.   Zet je computerscherm op de juiste hoogte

De meerderheid van de mensen met een kantoorjob staart heel wat uren per dag naar een computerscherm. Staat dat scherm te hoog of te laag, dan raakt de nek al snel overbelast. Werk je alleen op een laptop? Dan kun je overwegen om die op een laptopstandaard te installeren en er een afzonderlijk toetsenbord aan te koppelen.

3.   Gebruik een headset of speakers

Wie veel moet bellen, en zeker wie tijdens het telefoneren notities moet nemen of op de laptop moet tokkelen, trakteert zich tot slot het best op een headset. De hoorn van een traditioneel toestel tussen oor en schouder klemmen of zelfs lang vasthouden in je hand: da’s niet bepaald ergonomisch.

Ergonomie bevorderen?

Wil je weten welke suggesties onze experts in petto hebben om de ergonomie te bevorderen bij jou op kantoor, of om je kantoorinrichting in het algemeen te verbeteren? Kom er gerust eens over babbelen.

Partagez cet article :

Gezondheid op het werk verbeteren: 4 pijlers

Zie de realisaties