De perfecte ergonomische bureaustoel kiezen - Alternativ

Bureaustoelen bestaan (letterlijk) in allerlei maten en gewichten. En het is geen sinecure om tussen het enorme aanbod precies díe stoel te vinden die je werknemers de perfecte zithouding laat aannemen.

Of ze nu thuis of op kantoor zijn: je medewerkers brengen heel wat tijd zittend door, en nek- en rugproblemen loeren om de hoek als je bij de keuze van hun bureaustoel geen rekening houdt met hun lichaamsbouw en hun activiteiten. Maar hoe vind je nu de perfecte ergonomische bureaustoel?

De instellingen van een ergonomische bureaustoel

Het is cruciaal dat je opteert voor een bureaustoel die makkelijk instelbaar is, en aanpasbaar aan de lengte en het gewicht van zijn gebruiker. Idealiter kun je …

  • de hoogte van de stoel aanpassen aan de lengte van de benen, zodat de voeten plat op de grond kunnen staan en de knieën een rechte hoek vormen,
  • de zitdiepte aanpassen aan de lengte van de bovenbenen,
  • de rugleuning in hoogte verstellen, zodat de kromming van de stoel precies overeenkomt met de kromming van de onderrug,
  • de armleunen zo zetten dat ze de schouders en nek ontlasten (idealiter blijven de armen zo dicht mogelijk bij het lichaam en vormen ze een hoek van 90°),
  • de rugleuning laten kantelen, zodat de stoel de bewegingen van de gebruiker ondersteunt en niet tegenwerkt.

De meeste ergonomische bureaustoelen zijn gemaakt voor mensen met een ‘standaardlengte en -gewicht’. Kleinere mensen vallen soms uit de boot, omdat fabrikanten vertrekken van gebruikers van gemiddeld 1,80 meter lang, maar vaak volstaat een voetensteun om ook minder grote werknemers comfortabel te laten zitten. Grote of zwaardere medewerkers hebben dan misschien weer baat bij een bureaustoel met een extra dik kussen of een verzwaarde veer.

Hou rekening met de context

Tot slot is het natuurlijk logisch dat je geen lage bureaustoel koopt om aan een stabureau te gebruiken. De context waarin de stoel moet dienen, speelt met andere woorden ook een rol. Tot die context behoren verder nog:

  • de uitstraling, het design en de kleur van de stoel – allemaal elementen die het best in lijn liggen met je branding en het imago van je bedrijf,
  • de vloerbekleding op kantoor (niet elk type wieltjes rolt bijvoorbeeld even vlot op elke ondergrond),
  • en je budget.

Kunnen we jou helpen om het totaalplaatje helder te krijgen, en je bijstaan in de keuze van een ergonomische bureaustoel of ander kantoormeubilair?

Partagez cet article :

Akoestiek in kantoren en werkruimtes: bron van ergernis?

Zie de realisaties