Akoestiek in kantoren en werkruimtes: bron van ergernis? - Alternativ

Wat voor de ene een gezellig druk kantoor is, met collega’s die om de haverklap telefoon krijgen of de koffiemachine aan het werk zetten, is voor de andere een grote bron van ergernis.

Zeker voor wie de voorbije maanden in alle rust thuiswerkte (tenminste wanneer eventuele kinderen zich in stilte bezighielden), was de terugkeer naar de werkplek weer even wennen. Getokkel op toetsenborden, de radio die staat te spelen, een team dat besluit om naast je bureau een spontane brainstormsessie te lanceren, … Als je er even bij stilstaat, is aandacht voor akoestiek in kantoren al net zo cruciaal als de focus op pakweg ergonomie of een heldere bedrijfsidentiteit in de werkruimte. 

Studie: ergernis rond akoestiek op kantoren 

Naar aanleiding van een rapport van de WHO of Wereldgezondheidsorganisatie, dat nog maar eens benadrukte dat het niet goed is om vaak te worden blootgesteld aan geluid, lanceerde sociaal secretariaat Liantis een onderzoek. Ze bevroegen maar liefst 2.316 medewerkers over hun ervaringen met lawaai op het werk. Het zal je misschien niet verbazen dat akoestiek een bron van frustratie bleek. Vier op de tien van de bevraagde kantoormedewerkers zei zich te storen aan lawaai op de werkvloer. De grootste boosdoeners daarbij waren: 

  • pratende collega’s (79,1%), 
  • mensen die langslopen (55,3%), 
  • lawaai afkomstig van buitenaf (21,8%) en 
  • het geluid van liften, printers en andere apparaten of installaties (18,8%). 

Lawaai op het werk nefast voor de focus 

Lawaai op de werkplek is niet alleen ergerlijk; het zorgt er ook voor dat medewerkers zich slechter kunnen concentreren en last krijgen van stress en stressgerelateerde klachten zoals slaapproblemen en vermoeidheid. Wanneer de geluidsoverlast echt extreme proporties aanneemt, behoort zelfs gehoorschade tot de mogelijke gevaren. 

(Modulaire) akoestische scheidingswanden  

Al meer dan 25 jaar specialiseert Alternativ zich in het ontwerp van scheidingswanden. We zijn dus prima geplaatst om oplossingen te bedenken op maat van jouw werkruimtes en hun akoestiek. De werkplek van vandaag is multifunctioneel, met stilteruimtes, telefoonbubbels, concentratieboxen, brainstormruimtes en vergaderzalen. De ruimte is met andere woorden aangepast aan de verschillende taken die medewerkers doorheen de dag uitvoeren: van klanten ontvangen tot een presentatie voorbereiden of mails beantwoorden.  

In die context zijn onze op maat gemaakte, verwijderbare modulaire scheidingswanden onmisbaar. Ze bestaan met enkele of dubbele beglazing, of in massieve uitvoering voor de absoluut perfecte geluidsdemping. Er zitten zelfs mobiele akoestische scheidingswanden in ons gamma, zodat je jezelf en je team nóg meer flexibiliteit gunt. De voordelen van onze akoestische scheidingswanden zijn legio: 

  • Makkelijke plaatsing (bovendien kun je op ons rekenen om ze te monteren en te demonteren), 
  • aantrekkelijk design, 
  • diverse afwerkingsmogelijkheden, 
  • perfecte geluidsdemping. 

Een kijken hoe we de akoestiek in jouw kantoor of werkplek kunnen verbeteren? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. 

Partagez cet article :

Bureau-inrichting op maat: geen overbodige luxe

Zie de realisaties