Flexibel werken: zo stem je er je kantoorinrichting op af - Alternativ

In de kantoortrends van 2022 kwam hybride werken als een belangrijke factor naar voor. Veel bedrijven hebben thuiswerken omarmd, maar moedigen werknemers toch nog aan om minstens een paar dagen per week naar het kantoor te komen.

Voltijds thuiswerken komt de betrokkenheid en de teamspirit nu eenmaal niet ten goede. Flexibel werken stimuleren is dus de boodschap, zodat werknemers zelf de beste locatie kunnen bepalen voor de taak die ze die dag moeten doen. Maar hoe doe je dat? Je kantoorinrichting speelt een grote rol! 

Flexibel werken … met focus 

Landschapskantoren zijn al jaren een trend. Toch blijken ze werknemers niet onverdeeld gelukkig te maken. De samenwerking verbetert misschien wel in zo’n ‘open office’, maar medewerkers zoeken er vaak tevergeefs naar een plaats om zich in alle rust terug te trekken. Flexibel werken betekent ook op kantoor de juiste werkplek kunnen kiezen: van breakout areas tot brainstormzones, en van vergaderzalen tot telefoonbubbels. Het ideale kantoor voorziet tal van mogelijkheden. 

Minder passage, please 

Heel wat werknemers ervaren slechte akoestiek als een bron van ergernis. Wedden dat je team sneller naar het kantoor zal afzakken wanneer er minder collega’s heen en weer lopen langs de bureaus? Concreet betekent dat dat je geen werkplekken inricht op plaatsen waar veel passage is, zoals vlak bij … 

  • de keuken: niemand wil de ijskast honderd keer per dag horen open- en dichtgaan. 
  • de toiletten: het geluid van handendrogers, wc’s die worden doorgetrokken en ga zo maar door, is uiteraard niet bevorderlijk voor de concentratie. 
  • de lift of traphal: luide stappen, gebabbel en deuren die openen en sluiten: da’s ook niets om enthousiast van te worden. 

Flexplekken en vaste plekken  

Hoewel we graag van onszelf denken dat we flexibele, vrije geesten zijn, hebben we allemaal stiekem een beetje last van territoriumdrang. We zijn bijvoorbeeld snel geneigd om altijd aan dezelfde tafel te gaan zitten. Sommige werknemers kunnen het zelfs moeilijk verkroppen als hun ‘vaste’ plek plots is ingepalmd door een collega. Daarom kan het nuttig zijn om een systeem te implementeren waarbij een deel van de plaatsen beschikbaar is voor reservatie en je de rest opvult volgens het ‘first come, first serve’-principe. Wanneer een ruimte gereserveerd of bezet is, geef je dat duidelijk aan, bijvoorbeeld met een bordje

Flexibel werken, flexibel zitten 

Tot slot doe je er goed aan je medewerkers op kantoor de keuze te geven uit verschillende soorten zitmeubels. Sommige taken laten zich het beste uitvoeren aan een traditionele (ergonomische) bureaustoel, maar er zijn evengoed opdrachten die vragen om een comfortabele zetel of zelfs een tuinbank. Welk zitmeubilair je ook zoekt: in het ruime aanbod bij Alternativ vind je vast wat je nodig hebt. 

Partagez cet article :

Duurzame meubels voor je kantoor: 3 aandachtspunten

Zie de realisaties