Kantoortrends: hoe gaan we werken in 2022? - Alternativ

In dit artikel over de kantoortrends voor het nieuwe jaar, werpen we onder meer een blik op wat dit betekent voor werken in 2022.

Er is al heel wat inkt gevloeid over de pandemie die onze levens de voorbije twee jaar beheerste. Maar ook in 2022 zal het coronavirus nog deel uitmaken van onze dagelijkse realiteit – al zijn we intussen wel meesters geworden in ons flexibel aanpassen aan een (werk)context die voortdurend verandert. In dit artikel over de kantoortrends voor het nieuwe jaar, werpen we onder meer een blik op wat dit betekent voor werken in 2022

Hybride werken

Telewerken is een blijver

SD Worx, dat in de zomer van 2020 de balans opmaakte van telewerken in België, zegt dat 85% van de werkgevers vindt dat hun telewerksysteem goed tot perfect verloopt. Bijna 90% van hen is van plan om het ook na de coronacrisis in stand te houden. Daarbij denken ze vooral aan het werknemerswelzijn. De top drie van de redenen om telewerk te blijven aanbieden, bestaat namelijk uit “het verhogen van de medewerkerstevredenheid”, het “ondersteunen van medewerkers in hun work-lifebalans” en het “verminderen van de verkeersstress van medewerkers”. Natuurlijk zijn er ook voor werkgevers voordelen verbonden aan thuiswerken, zoals “het verhogen van de werkmotivatie” en “tijdswinst om te werken”, die de top vijf vervolledigen. 

Het beste van twee werelden

Maar er komt ook meer aandacht voor de nadelen van thuiswerk, zegt Katleen Jacobs van SD Worx: “In het begin kwamen vooral de voordelen van telewerken in beeld. Nu krijgen werkgevers te maken met de andere kant van de medaille, zoals de verminderde betrokkenheid tussen medewerkers onderling en met de organisatie.” Daarom pleiten experts voor hybride structuren die de voordelen combineren van thuiswerken en naar kantoor komen. Flexplekken en multifunctionele ontmoetingsruimtes zijn dan ook niet weg te denken uit de kantoortrends voor het nieuwe jaar. 

AI bepalend voor kantoortrends

Het World Economic Forum voorspelde in 2020 dat AI en automatisering tegen 2025 wereldwijd zo’n 97 miljoen nieuwe jobs zou creëren. Maar ook veel bestaande banen zullen natuurlijk veranderen onder invloed van artificiële intelligentie. In de kantoren van de toekomst zullen repetitieve taken meer en meer toevertrouwd worden aan computers en robots, terwijl menselijke medewerkers zich toeleggen op opdrachten waarvoor creativiteit, verbeelding, strategisch denkvermogen of emotionele intelligentie nodig zijn. 

Zelfs als je denkt dat het bij jou op kantoor zo’n vaart niet zal lopen, investeer je maar beter in technologie én in de bijbehorende opleidingen voor je team. Aan dat laatste schort nog wat bij de meeste Belgische werkgevers, zo blijkt uit de SD Worx-studie die we hierboven aanhaalden. Zo besteedt meer dan 75% van hen geen extra aandacht aan trainingen rond digitaal samenwerken of computer skills – ondanks de enorme efficiëntieslagen die daarmee te halen vallen.

Duurzaamheid als prioriteit

Tot slot worden de kantoortrends van 2022 bepaald door het feit dat zowel klanten als medewerkers niet meer blind zijn voor de milieu-impact van materialen en meubels. Als je een nieuw kantoor inricht of een bestaande werkplek renoveert, ga je dus beter niet licht over het duurzaamheidsaspect en de energie-efficiëntie van je toestellen, verlichting en verwarming.

Jouw kantoor in 2022?

Eens praten over de inrichting van jouw kantoor, en hoe we die op het nieuwe werken kunnen afstemmen? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!

Partagez cet article :

Zo richt je een gezamenlijke werkruimte voor advocaten in

Zie de realisaties