Het effect van kantoorinrichting op je team - Alternativ

Net zoals onze huidige manier van werken danig verschilt van de wijze waarop we pakweg vijftig jaar geleden aan de slag gingen, zo maakte het concept kantoorinrichting de voorbije decennia een fikse evolutie door.

De eerste kantoren waren ingericht volgens het Taylorisme, genoemd naar Frank Taylor, die eindeloze rijen bureautafels introduceerde, met managers die vanuit omringende burelen een oogje in het zeil hielden. De werkplekken van vandaag zien er gelukkig een pak gezelliger uit, met een mix tussen hoekjes om je in terug te trekken en open ruimtes. De focus ligt er veel meer op samenwerking en efficiëntie. Want inderdaad, de manier waarop je kantoor is ingericht, heeft een groot effect op je team.

De enorme impact van ergonomie

De context waarin je team werkt – lees: de vraag of hun omgeving optimaal is aangepast aan zowel hun lichaamsbouw als aan hun activiteiten, of niet – heeft een enorm effect op hun productiviteit en welbevinden. Zo is het opvallend dat, naast psychische aandoeningen, musculoskeletale aandoeningen (MSA’s) de belangrijkste oorzaak van beroepsziektes en afwezigheidsdagen zijn.

Maar liefst 44% van de werkende bevolking kampte ooit met rugpijn, terwijl 40% al eens af te rekenen kreeg met pijn aan de bovenste ledematen. Investeren in ergonomisch kantoormateriaal, zoals een ergonomische bureaustoel, is dus geen overbodige luxe; zeker als je weet dat in 2018 het globale aantal arbeidsongeschiktheidsdagen vooral bij bedienden de hoogte in ging. Het RIZIV stelde een stijging van 14,51% vast bij mannen en een stijging van 11,07% bij vrouwen, terwijl het net een daling optekende voor arbeiders.[1]

Licht, geluid en groen: ook dat is kantoorinrichting

Bij kantoorinrichting denk je misschien niet meteen aan licht en geluid, maar toch hebben die aspecten evengoed een enorm effect op je werknemers. Teamleden die bij natuurlijk licht kunnen werken, hebben bijvoorbeeld veel minder last van vermoeidheid dan medewerkers die het met kunstlicht moeten doen.

Wat geluid betreft, wees een onderzoek van onze partner Steelcase bij meer dan tienduizend werknemers in veertien landen uit dat de gemiddelde kantoorwerker dagelijks bijna anderhalf uur tijd verliest omdat hij of zij afgeleid is.[2] Sommige mensen werken nu eenmaal beter in complete stilte, terwijl anderen net een muziekje op de achtergrond nodig hebben om écht op dreef te komen. Een kantoor waarin beide groepen zich thuis kunnen voelen is dan ook het ideale scenario.

Tot slot zorgt zicht op groen voor meer productiviteit en minder frustraties. Uit een studie uit 2019 die gepubliceerd werd in American Society for Horticultural Science bleek bijvoorbeeld dat zelfs een blik werpen op een kleine kamerplant al zorgt voor een aanzienlijke verlaging in stressgevoelens bij kantoorwerkers.[3]

Eens afspreken?

Geen idee of je bestaande kantoor eigenlijk wel zo goed scoort op ergonomisch vlak? Op zoek naar manieren om meer daglicht en meer groen te introduceren in je kantoor, en om de geluidsoverlast te beperken? Laat ons iets weten. Onze experts vinden gegarandeerd oplossingen die perfect aansluiten bij jouw bedrijfssituatie.

Partagez cet article :

De beste kleuren voor je kantoor  

Zie de realisaties