De beste kleuren voor je kantoor - Alternativ

Rond kleurgebruik gelden er een aantal ongeschreven regels. Zo staan meestal alleen kinderen te springen om etenswaren die fuchsiaroze of gifgroen zijn. En zo blijven we automatisch weg van felblauwe borden, omdat die tint ons onbewust aan bedorven voedsel doet denken.

Voor je kantoorinrichting werkt het eigenlijk net zo. Er zijn een aantal kleuren waar je beter niet naar teruggrijpt, en een aantal tinten die net een positief effect hebben op je medewerkers. Wat dat effect precies is, hangt heel erg af van de context. Je moet de kleuren van je kantoor met andere woorden afstemmen op de activiteiten waarvoor de ruimtes (vooral) bedoeld zijn. 

Brainstormen … in het oranje 

Oranje is een zachte en warme kleur die ons vrolijk maakt, en die de creativiteit stimuleert. Een volledig oranje ruimte zou al snel ‘overkill’ zijn, maar een accentmuur in deze kleur is wél een prima keuze voor een plek waar teams vaak samenkomen om te brainstormen – zeker in combinatie met aangepast kantoormeubilair dat de samenwerking bevordert, zoals de systemen van Steelcase

Rustgevende kleuren op kantoor 

Je kent wellicht geen enkel kantoor waar er nergens een witte muur te bespeuren valt. En dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat deze kleur voor de nodige rust zorgt en je medewerkers niet afleidt. Andere neutrale tinten die hetzelfde effect sorteren, en die dus de concentratie bevorderen, zijn lichtbeige, of varianten van bruin en grijs. Die zijn zelfs warmer en dus gezelliger dan hun spierwitte tegenhangers. Waak er wel over dat je niet te donker gaat met dat grijs of bruin, want daar wordt niemand blij van.  

Blauw voor meer productiviteit 

Wil je de productiviteit de hoogte in jagen? Dan kun je opteren voor een blauwe muur of kantoormeubelen in die kleur. Blauw heeft het voordeel dat het je mensen stimuleert, zonder hen evenwel een gejaagd gevoel te bezorgen. Omdat we de kleur associëren met een open hemel, stelt ze ons namelijk meteen op ons gemak. De ideale keuze voor een vergaderzaal, dus, maar in een landschapskantoor doe je er evenmin kwaad mee. Integendeel! 

De kleur van de harmonie? 

Afsluiten doen we met een tint die je misschien niet meteen verwacht in een artikel over kleuren op kantoor, namelijk: roze. Deze kleur staat erom bekend dat ze mensen met elkaar verbindt en verzoent. Dat maakt roze bijvoorbeeld een slimme zet voor je koffiehoek. Natuurlijk moet je dubbelchecken of zo’n gewaagde keuze toch zeker bij je branding hoort. Wil je als organisatie vooral degelijkheid en een zekere sérieux uitstralen, dan is een roze keukenmuur wellicht van het goede te veel. 

Advies van Alternativ 

Kleuren kiezen voor je kantoor: het is geen sinecure. Om te zorgen dat het van de eerste keer raak is, kun je de hulp inroepen van onze experts. Ze zetten je graag op weg, of nemen je al het werk uit handen met een complete kantoorinrichting, zoals we de voorbije jaren al voor tal van bedrijven met succes mochten doen. 

Partagez cet article :

Kantoormeubels kiezen: 3 aandachtspunten 

Zie de realisaties