De concentratie verhogen in een open office - Alternativ

Gesloten deuren en kleine bureautjes maakten plaats voor open ruimtes, natuurlijk licht en veel contact met de collega’s in het hedendaagse landschapskantoor.

Onder meer uit de resultaten van een studie bij 231 deelnemers gepubliceerd in Occupational & Environmental Medicine blijkt dat werknemers die in een open office werken fysiek actiever zijn dan wie z’n dagen slijt in een traditioneel kantoor.[1] Daarnaast is een landschapskantoor bevorderlijk voor de creativiteit en de samenwerking. Er is echter ook een belangrijk nadeel verbonden aan dit soort inrichting. Het lawaai dat ermee gepaard gaat, kan concentratieproblemen veroorzaken. Ontdek hoe je hiermee omgaat.

1.   Introduceer Activity-Based Working

Het feit dat je in een open office elk gesprek tussen collega’s hoort, is niet alleen storend, maar ook nefast voor de privacy. Daarom vermoeden sommige experten dat landschapskantoren net tot minder samenwerking kunnen leiden als je geen aparte plek voorziet om te overleggen of te brainstormen. Werknemers die niet afgeluisterd willen worden, sturen namelijk sneller een e-mail dan naar het bureau van hun collega te wandelen.

Met Activity-Based Working (ABW) los je een groot deel van het probleem op. ABW betekent dat je verschillende soorten ruimtes inricht, van vergaderzalen tot telefoonbubbels of informele breakout spaces, zodat collega’s voor elk type overleg moeiteloos de juiste omgeving kunnen selecteren.

2.   Moedig wandelmeetings aan

Heb je weinig opties om in je landschapskantoor aparte ruimtes te voorzien? Dan kun je je team aanmoedigen om privacy op te zoeken door hun overleg al wandelend te doen, in de buurt van het kantoor. Zo’n verandering van omgeving geeft vaak nieuwe inzichten; bewegen is goed voor de gezondheid; en een wandelmeeting is natuurlijk ook gewoon leuk!

3.   Installeer akoestische panelen

Akoestische panelen doen heel wat om de concentratie te verbeteren in een open office. Je kunt ze als scheidingswand aanbrengen tussen bureaus (kies in dat geval niet voor té hoge panelen, want dan doe je het open effect van je landschapskantoor in één klap teniet), maar je kunt ze evengoed monteren tegen de muur of aan het plafond om de overdracht van geluid te beperken.

Geen idee hoeveel plafondpanelen je nodig hebt? De vuistregel is dat de panelen aan je plafond 35% tot de helft van je vloeroppervlak beslaan bij plafonds lager dan drie meter. Is je plafond hoger dan drie meter? Dan bedek je het het beste met panelen ter waarde van de helft tot 65% van je kantoorvloer. Natuurlijk speelt ook de rest van je kantoorinrichting een rol, en zorgen een tapijt en stoffen meubels voor extra demping.

Je open office optimaal inrichten?

Onze experts denken met plezier mee na over de inrichting van je open office. Neem vrijblijvend contact op; we horen graag wat we voor jou kunnen betekenen.


[1] Bron: https://oem.bmj.com/content/75/10/689.full

Partagez cet article :

Akoestische panelen en andere manieren om lawaai op kantoor te beperken

Zie de realisaties