Welk type werkplek wilt u installeren ? - Alternativ

Inspirerende werkplekken creëren is goed voor de gezondheid van medewerkers, klanten en bedrijven.

Maar ze moeten wel aangepast zijn aan de uit te voeren taken! Het is dus belangrijk om een grote variëteit aan inrichtingen aan te bieden. War Room, corpoworking, lab, …

Om duidelijk te maken hoe u deze nieuwe concepten in uw kantoren kunt integreren, vertellen we u alles over de evolutie van de werkruimten.

 

Hoe kunt u creativiteit aanmoedigen?

Hoe kunt u de besluitvorming versnellen? Kort gezegd kunnen we stellen dat inspirerende ruimten de creativiteit stimuleren en dat we dus een ecosysteem van ruimten moeten creëren afhankelijk van het uit te voeren werk.

Ja, maar welke werkomgeving past bij welke specifieke taak? Kunt u zich een open space voorstellen? Hebt u al een flexkantoor zonder vaste bureaus getest?

En wat is een ‘war room’ precies? Corpoworking? Deze twee Engelse termen voor nieuwe werkplekken lijken uit een historische of sciencefictionfilm te komen.

Een woordje uitleg is hier op zijn plaats.

Is de War Room de plaats van waaruit de ultieme aanval wordt ingezet?

Dat klopt!

Het woord war room verwijst inderdaad naar het oorlogskabinet van Churchill.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden daar cruciale militaire beslissingen genomen.

Op de tafel in de war room lagen stapels stafkaarten en militaire rapporten.

Ondertussen hebben we de oorlog gewonnen en hebben we de term ‘war room’ weer opgevist om een ruimte aan te duiden waar ideeën worden uitgewerkt en belangrijke beslissingen genomen.

Een andere tijd, hetzelfde concept: de moderne war room is nog altijd bedoeld om informatie en analyses te delen en strategisch op noodgevallen te reageren.

Hij moet een duidelijke ‘corporate’ inrichting hebben om de bedrijfs- en functionele identiteit uit te dragen.

De war room is dus uitgerust met over diverse digitale schermen, whiteboards, een post-it muur, camera’s, om maximale feedback te genereren.

Een ‘lab’, afkorting van de term laboratorium, is een ruimte die teams uitnodigt om ideeën voor te stellen en oplossingen te testen.

Deze ruimte is bestemd voor brainstorming en moet uitnodigend  zijn (ruimte waarvan de inrichting kan worden aangepast aan de teams, micro-tribune, poef, …) en praktisch (installatie van schrijfmuren).

Een Lab mag nooit een vaste inrichting hebben. Zo kunnen de medewerkers er hun eigen ruimte van maken en ze laten evolueren op het ritme van het brainstormings- en creatieproces.

Hebt u al gehoord van coworking?

Nu is er ook corpoworking. Dit neologisme is een samentrekking van ‘corporate’ en ‘coworking’ en verwijst naar het creëren van een ruimte voor de uitwisseling van ideeën in het bedrijf.

Werknemers een andere ontmoetingsruimte bieden dan het traditionele individuele bureau lijkt een onbetekenende ingreep, maar het helpt de routine doorbreken en bevordert het communitygevoel.

Een corpoworking-ruimte is een volledig open en moduleerbare werkplek.

Workboxes zijn kleine vergaderruimten die in een landschapskantoor worden ingericht voor werknemers die last hebben van concentratieproblemen in een open space.

Ze worden ook silent room, silent area of think tank genoemd en zijn beter geschikt om geconcentreerd te werken en na te denken dan landschapskantoren!

De werkwereld is veranderd: als we enkel individuele bureaus voorzien om te werken, negeren we het collectieve aspect, de interactie en de complementariteit van de kennis.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een inrichtingsproject op maat voor uw werkruimten.

Lees alvast het goed gedocumenteerde magazine 360° van onze partner Steelcase om meer te weten te komen over de werkplek van morgen!

Partagez cet article :

Focus op communicatie !

Zie de realisaties