Stabureau’s integreren in je kantoor - Alternativ

Lees je deze zin terwijl je rechtstaat aan je bureau? Die kans is niet onbestaande, want stabureau’s zijn aan een stevige opmars bezig. Het woord spreekt natuurlijk voor zich: aan een stabureau voer je je taken rechtopstaand uit, in de plaats van zittend op een bureaustoel.

Het lijkt logisch dat je zo meer calorieën verbrandt en minder risico loopt op een stramme nek of pijnlijke schouders. Maar stemmen die veronderstellingen eigenlijk wel overeen met de werkelijkheid? Doe je er met andere woorden goed aan om stabureau’s op te nemen in je kantoorinrichting?  

Wapen in de strijd tegen obesitas? 

Dat rechtstaan meer energie kost dan zitten, zal niemand tegenspreken. Toch blijkt uit een studie van de Universiteit van Pittsburgh van een aantal jaar geleden dat het aantal calorieën dat je zo verbrandt bedroevend laag is. De onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in The Journal of Physical Health,1 vroegen 74 Amerikaanse werknemers om een speciaal masker op te zetten dat hun zuurstofverbruik zou meten (“indirect calorimetry”) terwijl ze zaten, rechtstonden en wandelden.  

Wat bleek? Al zittend verbruikten de proefpersonen 80 calorieën per uur, al rechtstaand 88, en al wandelend 210. Staand in de plaats van zittend werken doet met andere woorden weinig om het risico op overgewicht te beperken. Met een wandeling onder de middag bereik je veel meer. Maar hebben stabureau’s misschien andere voordelen

De voordelen van stabureau’s  

Hoewel de Amerikaanse studie dus suggereert dat een stabureau weinig doet om gewichtstoename te beperken, valt er wel degelijk iets te zeggen voor dit populaire kantoormeubel. Zo zijn er studies die aantonen dat je bloedsuikerspiegel na een maaltijd sneller weer in evenwicht is naarmate je meer tijd rechtstaand doorbrengt. Bovendien zijn stabureau’s een efficiënt middel in de strijd tegen musculoskeletale aandoeningen (MSA’s), de belangrijkste oorzaak van beroepsziektes en afwezigheidsdagen.  

Zit-stabureau’s introduceren? 

Of je dan meteen de hele dag aan je stabureau moet doorbrengen? Dat is evenmin een slim idee. Experten waarschuwen namelijk dat élke werkhouding bepaalde ongemakken met zich meebrengt, en dat het zaak is om af te wisselen. Zo belast je bij staand werken je voeten meer, en kun je na verloop van tijd concentratieproblemen krijgen. Verder zijn taken waarbij veel fijne motoriek komt kijken moeilijk om uit te voeren aan een stabureau.  

Gelukkig biedt een zit-stabureau het beste van de twee werelden. Je gunt je lichaam afwisseling, en je kunt al naargelang je activiteit kiezen tussen staand en zittend werken. Eens bespreken wat voor jou en je team de beste oplossing is? We staan voor je klaar

Partagez cet article :

Efficiënt online vergaderen: 3 tips

Zie de realisaties