De creativiteit stimuleren met je kantoorinrichting - Alternativ

Een goed ingericht kantoor heeft niet alleen aandacht voor ergonomie en werknemerswelzijn, maar kan ook de creativiteit stimuleren.

Dat is trouwens niet alleen belangrijk voor ondernemingen in de creatieve industrie: élk bedrijf vaart wel bij een dosis creativiteit. Creatief denken helpt medewerkers namelijk om uitdagingen te overwinnen, problemen op te lossen en nieuwe ideeën te lanceren waarmee jouw organisatie de concurrentie voor blijft. 

Creativiteit stimuleren = horizon verbreden 

Elk idee komt voort uit dingen die je al kent of weet. Hoe meer kennis, hoe groter dus de kans op unieke ideeën. Daarom is creativiteit stimuleren vaak een kwestie van met mensen praten, in boeken snuisteren en het nieuws volgen. Maak die dingen mogelijk met je kantoorinrichting, door bijvoorbeeld een leeshoek te voorzien, de krant van de dag een prominente plaats te geven in de keuken, en communicatie tussen medewerkers aan te moedigen, bijvoorbeeld met landschapsbureaus of een gezellige coffee corner

Ruimte laten voor verveling 

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar verveling en creativiteit gaan perfect samen. Onze hersenen staan vandaag nog zelden stil, omdat we continu bezig zijn met onze smartphones en laptops. Maak ruimte voor ideeën door afleiding te bannen en voor rust te zorgen. Een half uur naar de koffiemachine staren of uit het raam turen terwijl iedereen je met rust laat: het doet wonderen. Introduceer daarom een systeem waarmee je aangeeft dat een bepaalde breakout space tijdelijk ‘off limits’ is en je teamlid niet gestoord mag worden. 

Van werken naar wandelen 

Verder kun je de creativiteit stimuleren door de natuur dichterbij te brengen. Die zou volgens verschillende studies namelijk helpen om de nieuwsgierigheid te prikkelen, een open geest te houden en vaste denkpatronen te doorbreken. Grote raampartijen met zicht op groen helpen daarbij, maar zelfs kantoorplanten doen een duit in het zakje.  

Tot slot is het een goed idee om je werknemers regelmatig ‘wandelen te sturen’, bijvoorbeeld onder de middagpauze. En waarom zou je meetings eens niet al stappend houden in de plaats van zittend in een vergaderzaal

Partagez cet article :

Kantoorinrichting? Da’s maatwerk 

Zie de realisaties