Alexis D'Archambeau on the Workplace Revolution, AI and Technology

Alexis D’Archambeau

Business Development Director bij Alternativ Workspace Solutions

INTERVIEW I ASK THE EXPERT!

Alexis D’Archambeau over de Werkplekrevolutie, AI en Technologie

Bij Alternativ omarmen we vol enthousiasme de transformerende invloed van technologie. We kijken reikhalzend uit naar de talloze kansen die het met zich meebrengt. In dit interview verduidelijkt Alexis D’Archambeau, Directeur Business Development bij Alternativ, hoe deze veranderingen tastbaar onze industrie zullen vormgeven en de werkplek opnieuw zullen definiëren. Laten we op reis gaan om het grenzeloze potentieel van AI en technologie te ontdekken bij het inrichten van onze werkruimtes.

Kunt u uw inzichten delen over de toekomst van kantoorinrichting in het licht van de transformerende kracht van AI en technologie?

Alexis D’Archambeau: De samensmelting van AI en geavanceerde technologie heeft ongekende mogelijkheden geopend. We staan op de drempel van een echte revolutie in hoe we werkruimtes bedenken, vormgeven en gebruiken. De integratie van deze technologieën zal niet alleen de efficiëntie verbeteren, maar ook de essentie van wat een werkplek betekent volledig herdefiniëren. Het is een spannende tijdperk van innovatie en aanpassingsvermogen, en ik kijk uit naar wat ons te wachten staat.

Kunt u uitweiden over hoe intelligente, flexible omgevingen de werkplekken van morgen zullen vormgeven?

Alexis D’Archambeau: Slimme kantoren zullen de standaard worden. Door AI-gestuurde gebouwbeheersystemen, in combinatie met het Internet of Things, zal elk aspect van de werkruimte geoptimaliseerd worden – van energieverbruik tot luchtkwaliteit. Deze omgevingen zullen ervoor zorgen dat medewerkers werken in ruimtes die het comfort en de productiviteit maximaliseren.

Een slim kantoor is uitgerust met geavanceerde sensoren en door AI aangestuurde systemen. Deze technologieën monitoren voortdurend verschillende aspecten van de werkruimte. Als bijvoorbeeld een kamer onbezet is, zullen de verlichting en temperatuur automatisch aanpassen om energie te besparen. Bovendien zal het ventilatiesysteem reageren op schommelingen in de luchtkwaliteit, waardoor een frisse en comfortabele atmosfeer wordt gegarandeerd. Deze naadloze aanpassingen verbeteren niet alleen het welzijn van de medewerkers, maar dragen ook bij aan een duurzamere en kostenefficiënte werkplek. Het is een toekomst waarin de kantooromgeving intuïtief aanpast om aan de behoeften van de gebruikers te voldoen, waardoor een optimale omgeving voor productiviteit en creativiteit wordt gecreëerd.

Hyper-personalisatie zal een van de belangrijkste kenmerken zijn van deze intelligente werkruimtes. Hoe ziet u de door AI mogelijk gemaakte personalisatie de manier transformeren waarop werknemers met hun werkruimte omgaan?

Alexis D’Archambeau: Stel je dit voor: Een medewerker loopt hun werkruimte binnen. De verlichting past zich aan naar hun voorkeursniveau van helderheid, het bureau stijgt automatisch naar de perfecte sta-hoogte, en hun favoriete achtergrondmuziek begint zachtjes te spelen op de achtergrond. De temperatuur is ingesteld op hun ideale comfortniveau, en zelfs de geurverspreider verspreidt hun favoriete rustgevende geur.

Bovendien is hun digitale werkruimte nauwkeurig afgestemd op hun werkgewoonten. De meest gebruikte toepassingen en documenten zijn intuïtief georganiseerd, en herinneringen voor belangrijke taken verschijnen precies wanneer dat nodig is. De AI-assistent begrijpt hun planningvoorkeuren, blokkeert tijd voor concentratie wanneer ze het meest productief zijn, en plant vergaderingen op tijdstippen die overeenkomen met hun natuurlijke ritmes.

In essentie is elk aspect van de werkruimte, van de fysieke omgeving tot de digitale interface, afgestemd op de voorkeuren en werkgewoonten van het individu. Deze mate van personalisatie bevordert niet alleen de productiviteit, maar schept ook een gevoel van eigenaarschap en welzijn, omdat medewerkers zich echt thuis voelen in hun werkruimte.

Deze ingrijpende veranderingen zullen niet mogelijk zijn zonder data. Hoe zal data invloed hebben op de beslissingen omtrent kantoorontwerp in de toekomst?

Alexis D’Archambeau:

Data zal van onschatbare waarde zijn. Analyse zal evidence-based beslissingen sturen en invloed hebben op ruimte toewijzing en lay-out aanpassingen voor maximale efficiëntie. Heatmaps en gebruiksrapporten zullen essentiële hulpmiddelen zijn bij het optimaliseren van middelen en het fijn afstemmen van de werkomgeving.

Stel je een scenario voor waarin elke vierkante meter kantoorruimte een schatkamer aan informatie is. Dankzij geavanceerde analyses kunnen we diepgaande inzichten krijgen in hoe werknemers interageren met hun omgeving. Warmtekaarten bieden bijvoorbeeld een visuele representatie van drukbezochte gebieden, waar te zien is waar werknemers natuurlijk naartoe trekken. Gebruiksrapporten onthullen welke ruimtes vaak worden gebruikt en op welke tijdstippen.

Met deze schat aan informatie kunnen we op bewijs gebaseerde beslissingen nemen die de werkruimte echt optimaliseren. Als bijvoorbeeld de gegevens aangeven dat een bepaald vergadergebied consequent onderbenut wordt, kunnen we die ruimte herbestemmen om beter aan de behoeften van de werknemers te voldoen. Omgekeerd, als bepaalde samenwerkingsruimtes zeer gewild zijn, kunnen we die gebieden uitbreiden en verbeteren om effectievere teamwork te vergemakkelijken.

In wezen wordt data de spil van strategische besluitvorming in kantoorontwerp.

Wat betreft virtual reality en augmented reality: Hoe denkt u dat AR- en VR-technologieën de manier veranderen waarop werknemers omgaan met hun fysieke omgeving?

Alexis D’Archambeau: AR zal digitale informatie over de fysieke omgeving projecteren en realtime begeleiding bieden. VR zal meeslepende vergaderruimtes creëren, waardoor externe medewerkers kunnen deelnemen alsof ze fysiek aanwezig waren. Deze technologieën zullen revolutioneren hoe we de kantoorruimte waarnemen en ermee omgaan.

Bovendien kan het benutten van de kracht van VR als een kantoorontwerpbedrijf een revolutie teweegbrengen in hoe we met onze klanten omgaan. Door virtuele replica’s van de voorgestelde kantoorruimtes te creëren, kunnen we klanten een meeslepende vooruitblik bieden op hun toekomstige werkruimte. Ze kunnen virtueel door de indeling lopen, de stroming van de omgeving ervaren en een authentiek gevoel krijgen voor de ontwerpprincipes. Dit biedt onze klanten niet alleen een tastbaar begrip van onze ontwerpvisie, maar maakt ook real-time aanpassingen en verfijningen mogelijk op basis van hun voorkeuren en feedback. Het is een game-changer in het ontwerpproces, waardoor onze klanten niet alleen tevreden zijn, maar actief betrokken zijn bij het vormgeven van hun ideale werkruimte.

Het is duidelijk dat met de integratie van AI en technologie, het kantoor zoals we dat kennen voor een opmerkelijke transformatie staat. Wat zijn de sleutelwoorden die de wereld van morgen zullen definiëren?

Alexis D’Archambeau: Als ik de essentie van de wereld van morgen zou moeten samenvatten in trefwoorden, zouden het zijn: Flexibiliteit, Personalisatie, Connectiviteit, Efficiëntie en Welzijn.

Deze trefwoorden zullen niet alleen de toekomst van werkruimtes definiëren, maar ook de toekomst van het werk zelf. Het is een opwindend tijdperk van mogelijkheden, waar technologie fungeert als een facilitator, waardoor we omgevingen kunnen creëren die de productiviteit, creativiteit en algehele kwaliteit van leven op de werkplek verbeteren

Wilt u meer weten over onze diensten voor het integreren van technologie in de werkruimte? Neem contact op met ons.

Partagez cet article :

Scheidingswanden op kantoor: de voordelen

Zie de realisaties