Cronos Europa

Cronos Europa_

2022 - 1000 m2 - Design & Build

Cronos Europa, een bedrijf dat gespecialiseerd is in digitale oplossingen voor Europese instellingen, deed een beroep op Alternativ voor de inrichting van zijn kantoren in Brussel. Mission (im)possible: de teams laten terugkeren naar kantoor in inspirerende professionele ruimtes met een sterk ‘thuisgevoel’. “Een uitdaging die Alternativ met glans is aangegaan”, zegt een enthousiaste Olivier Van Baerlem, financieel directeur van Cronos Europa. Hij voegt er nog aan toe: “we zijn zo tevreden over deze co-creatie dat er nog een project op stapel staat met hetzelfde team voor de inrichting van de vierde verdieping.” 

Na de covidperiode vroegen heel wat bedrijven zich af hoe ze werknemers die thuis werkten weer op kantoor konden krijgen. Hoe kun je je teams motiveren om terug te komen naar kantoor? Terug naar kantoor gaan, blijkt namelijk noodzakelijk om de groepscohesie te bevorderen of een zekere rivaliteit aan te wakkeren die van cruciaal belang is voor een hogere productiviteit. We weten maar al te goed dat zelfs de gesprekken bij de koffiemachine een belangrijke sociale rol spelen, omdat ze uitwisselingen en gezelligheid stimuleren. Maar deze fysieke aanwezigheid kan er pas komen als de werknemers weer zin krijgen om terug te keren naar kantoor: SOS Alternativ! 

“Onze gebouwen werden in 2018 gerenoveerd in een erg kille industriële stijl waarbij beton domineerde en de indeling van de kantoren voor problemen zorgde. Cronos Europa wilde echter gezellige kantoren met een ‘huiselijke’ sfeer waar zijn werknemers zich goed voelden”, steekt Olivier Van Baerlem van wal.

Co-creatie of de gelegenheid creëren om met elkaar te praten

Buiten de financiële afdeling, die een afzonderlijk en gesloten kantoor heeft om voor de hand liggende vertrouwelijkheidsredenen, stelde Alternativ een open samenwerkingsruimte voor, die werd opgedeeld in zones voor concentratie en zones voor ontspanning en creativiteit. Deze leuke biljartkamer is daar een mooi voorbeeld van. “Ze stond dan ook in ons bestek. Het is een ontspanningsruimte waar teams kunnen samenkomen. We vieren er bijvoorbeeld op een informele manier een aanbesteding die we hebben binnengehaald of we bespreken er op een formelere manier een of andere balans. In deze ruimte kunnen we ook onze vele consultants ontvangen wanneer ze niet bij klanten zijn. Deze plek moest er echt komen en Alternativ heeft die wens met succes vertaald in een gezellige ruimte. Een schoolvoorbeeld van co-creatie.”   

Olivier Van Baerlem is ook vol lof over de functionele en technische oplossingen van het team van Mireille Georges, projectmanager bij Alternativ, voor een appartementsgebouw dat oorspronkelijk niet bedoeld was voor kantoren en prijst de creativiteit van het ontwerp en de indeling van de werkruimtes. “Onze medewerkers waren meteen weg van deze grote keuken – waar iedereen zijn eigen eethoek en zitplaats kan kiezen –, maar ook van het gestileerde effect van de vloerbedekking, het warme licht en het resoluut cosy chic kleurenschema.” Een dikke 5 op 5 dus voor Alternativ dat alle verwachtingen van de klant perfect heeft begrepen en geconcretiseerd

De behoefte om zich alleen of met anderen af te zonderen, mag bij de inrichting van professionele kantoorruimtes nooit uit het oog worden verloren. Er moet met andere woorden ook aan phone boxes worden gedacht. Een open ruimte mag dan wel gezelligheid, communicatie en uitwisselingen stimuleren, toch moet ze opnieuw worden uitgevonden om aan ieders behoeften te voldoen, bijvoorbeeld bellen en gebeld worden. En dat is slechts één voorbeeld. “We werven heel wat mensen aan en ontvangen onze kandidaten meestal in een phone box. Zo zijn op dit moment al onze phone boxes in gebruik. Het was dan ook een bewuste keuze van Alternativ waar ik 100% achter sta. Net als onze hele samenwerking trouwens die steunde op vele ideeënuitwisselingen en een grondig inzicht van het team van Mireille Georges in het project en de bijbehorende uitdagingen. Meer nog, Cronos Europa is zo tevreden over deze co-creatie en samenwerking dat er nog een project op stapel staat met hetzelfde team voor de inrichting van de vierde verdieping.”

Project Manager: Mireille Georges

Designer : Jennifer Boterdael

U kan de producten van deze realisatie terug vinden in onze catalogus_

Glazen wanden
Glazen wanden

Wanden

Privé: Framery One
Privé: Framery One

Framery

KPS Belgium