Design met focus op welzijn - Alternativ

Voelt u zich gestresseerd op kantoor? U bent niet de enige.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onlangs burn-out erkend als een “werkgerelateerd fenomeen”, maar het debat rond welzijn op het werk is lang niet nieuw. Het goede nieuws? We hebben nu ook de middelen om het welzijn van de werknemers op kantoor te verbeteren.

De WHO omschrijft burn-out als een syndroom “dat het gevolg is van chronische stress op het werk die niet adequaat werd behandeld”.

Burn-out wordt gekenmerkt door drie belangrijke symptomen:

  • Een gevoel van uitputting en gebrek aan energie
  • Een gebrek aan betrokkenheid en gevoelens van negativisme of cynisme met betrekking tot het werk
  • Een verminderde productiviteit

Op basis van diepgaand onderzoek van Rand Corp, Harvard Medical School en de Universiteit van Californië in Los Angeles werd in kaart gebracht hoe groot de omvang van stress op het werk is en welke impact dit heeft op de fysieke en mentale gezondheid. Daardoor hebben we vandaag veel meer inzicht in de methodes die het cognitieve, fysieke en emotionele welzijn van werknemers verbeteren.

Onderstaande tips helpen een burn-out te voorkomen:

Stimuleer de hersenactiviteit

Een goede interactie tussen fysieke activiteit, creativiteit en samenwerking is essentieel. Verschillende studies bevestigen dat er een verband bestaat tussen lichaam en geest en dat actieve beweging de hersenen activeert. Zo heeft de Universiteit van Stanford ontdekt dat een wandeling de creativiteit met gemiddeld 60 % doet stijgen, terwijl een zittende houding de hersenactiviteit juist doet dalen. Daarom is het belangrijk dat medewerkers worden aangespoord om hun passieve, zittende houding vaarwel te zeggen en zich actief en betrokken op te stellen, waardoor de ideeën sneller op gang komen.

Rechtop staan of leunen zorgt voor meer actieve participatie en het gebruik van geavanceerde technologieën laat medewerkers toe om met informatie te interageren.

Las rustmomenten in

We weten ondertussen allemaal dat het onmogelijk is om de hele dag door geconcentreerd te zijn. We verrichten ons beste werk in ruimtes die uitnodigen tot gezamenlijke activiteiten, maar evengoed rekening houden met de noden van het individu. Het is nu eenmaal nodig om je af en toe te kunnen afzonderen en je geest de vrije loop te laten. Dat zijn namelijk de momenten waarop de hersenen volop verbanden leggen, waardoor nieuwe ideeën ontstaan en problemen op een andere manier worden bekeken.

De cabines zijn gemakkelijk te installeren en te verplaatsen. Ze bieden een afgesloten ruimte waar individuen zich kunnen concentreren, ver weg van lawaai en andere afleidingen, maar zorgen er ook voor dat teams kunnen samenwerken in een open ruimte.

Beweeg

In de jaren 1980 won het idee van ergonomie op het werk geleidelijk aan belang en werden heel wat studies uitgevoerd naar het fysieke welzijn op kantoor. Verstelbare bureaustoelen bleken maar het topje van de ijsberg te zijn: het is belangrijk dat individuen de hele dag door in beweging blijven en regelmatig van houding veranderen. Gelukkig beschikken we vandaag over verschillende middelen om medewerkers aan te sporen actiever te zijn op kantoor.

Daarom is het belangrijk om flexibele ruimtes te creëren. Zorg voor mobiele bureaus, tafels, whiteboards, karretjes, scheidingswanden en accessoires die snel kunnen worden verplaatst zodat medewerkers vlot van de ene activiteit op de andere kunnen overschakelen.

Doordat teams gemakkelijk hun informatie van de ene naar de andere ruimte kunnen verplaatsen zonder het creatieve proces te moeten onderbreken, wordt een actieve participatie en een vlotte samenwerking gestimuleerd. En dit zowel tijdens meetings als erbuiten.

Voor de bureaus en de benches die in hoogte verstelbaar zijn biedt Steelcase een app aan die gekoppeld is aan Active Touch. Het enige wat u hoeft te doen is de veranderingen in uw houding aangeven. Het systeem zorgt er vervolgens voor dat u de hele dag door herinneringen krijgt en laat bovendien toe om uw activiteit over een bepaalde periode op te volgen.

Stimuleer sociale interactie

Werken op kantoor is een sociaal gebeuren. Om zich ten volle te kunnen ontplooien is het dan ook belangrijk dat werknemers een band opbouwen met hun collega’s en het gevoel hebben erbij te horen. De werkruimte is een essentieel onderdeel in het creëren van die samenhorigheid en verbondenheid.

Bied uw medewerkers uiteenlopende sociale ruimtes die hen toelaten om snel over te schakelen van een traditionele meeting op een informeel gesprek of spontane momenten. Zorg ervoor dat die ruimtes niet enkel inspirerend zijn, maar ook aanzetten tot een betere productiviteit.

Vergeet niet om technologie in te zetten zodat ze gemakkelijk contact kunnen houden met hun collega’s die van op afstand werken.

Ga voor zinvol werk

Medewerkers gaan met veel meer engagement aan de slag als ze begrijpen wat het doel is van hun werk, of het nu gaat om het besef dat ze een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij of dat ze meehelpen aan de algemene strategie van het bedrijf waarvoor ze werken. De werkruimte kan de waarden van de organisatie weerspiegelen, evenals de middelen die worden gebruikt om die doelstellingen te bereiken.

Lees alvast het goed gedocumenteerde magazine 360° van onze partner Steelcase om meer te weten te komen over de werkplek van morgen!

Partagez cet article :

Explore the future of work with Steelcase x Microsoft

Zie de realisaties